Kipa Çevre dostu Hipermarket


Kipa (Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş.), çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirerek, alternatif temiz enerji kaynakları kullanımında ilk adımı Marmaris Mağazası’nda attı.
Yeni açılan mağazanın alışveriş kasaları güneş enerjisi ile çalışacak. Türkiye’de bir ilk olan uygulama ile Kipa, kasa hattında kullandığı bu temiz enerji ile doğaya, bir yılda 150 ağaç dikilmiş kadar katkı sağlıyor. Mağazanın kasalarında kullanılan güneş enerjisi ile günde ortalama 195 KW/saat elektrik üretimi sağlanıyor ve böylece günde ortalama 130 kilogram karbondioksit gazının atmosfere salınımı engellenmiş oluyor. Bu rakam doğaya, yaklaşık her iki günde bir ağaçlık katkı sağlanmasını ifade ediyor. Ayrıca güneş enerjisi kullanımı sonucunda üretilen bir günlük enerji, 20 konutun bir günlük elektrik tüketimine eşdeğer bir enerji miktarına denk geliyor.
Kipa yaşamsal kaynaklara sahip çıkacağını da taahhüt ediyor. Marmaris Mağazasının güneş enerjisi ile çalışan kasalarının faaliyete geçirilmesi ile ilk somut hareketi başlatan kuruluş, dağıtım merkezi ve tüm mağazalarında atmosfere salınan karbon miktarını 2020 yılına kadar %50 oranında azaltmayı hedefliyor.
Sosyal Sorumluluk Planı 2007-2008 kapsamında başlattığı hareket ile bulunduğu çevreye karşı sorumluluklarını sadece karbon emisyonu azaltımı şeklinde getirmiyor, bunun yanında çevrenin daha az kirletilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyor. Örneğin Kipa’nın araç filosunun tamamı bio-dizel yakıt kullanımına uyumlu hale getiriliyor. Alışveriş poşetlerinin kullanımının azaltılmasına veya mağazalarında üretilen atıkların geri dönüştürülmesine kadar çeşitli projeler hayata geçiriliyor.
“Yeşil Puan” uygulaması da kayda değer bir çalışma olarak dikkate alınmalı. Müşteriler kullanılmış pil, eski cep telefonları veya kullanılmış yazıcı kartuşları gibi geri dönüştürülebilir ürünleri mağazalara getirerek puan kazanıyor. Bu teşvik edici uygulama, kurumun önemli bir paydaşı olan müşterilerinin çevreye karşı daha duyarlı olmalarını sağlıyor.
Kipa çevreye karşı sorumluluğunun yanında, topluma ve ülke ekonomisine karşı da sorumluluğunun bilincinde bir izlenim sergiliyor. Sağlıklı gıda tüketimi, sağlıklı yaşam için spor, okulların ihtiyaçlarını karşılama gibi toplumun gelişimine yönelik etkinliklerin yanı sıra, yerel tedarikçilerin ve üreticilerin sayısını artırmak amacıyla “Tedarikçi Günleri” düzenliyor. Mağazalarında bölgesel ürünlere daha fazla yer verilerek, müşteri dikkatini de bu ürünlere çekmek için çeşitli stratejiler geliştirilmiş.
Kipa’nın uygulamalarını çok stratejik ve paydaş beklentilerini karşılamaya yönelik bir politikanın içinde algılıyoruz. Somut verilerin ve kısa – orta vadedeki değişimlerin sonuçlarının da paylaşılmasını heyecanla bekliyoruz.